top of page
  • Writer's pictureKirsi Rotsten

Turkmeenimatto Afganistanista

Tämä turkmeenimatto saapui meille muutamia viikkoja sitten Helanderin huutokaupasta, jossa se myytiin iranilaisen maton parina. Tämä matto on hyvin pieni (62 x 52 cm), ehkä paimentolaisteltan istuinalustaksi tai rukoukseen polvitumisalustaksi tarkoitettu.


Maton alkuperämaaksi on merkitty Afganistan. Matto on karkeaa, ehkä vuohen villaa. Maton pieni koko (erityisesti sen kapeus) viittaa siihen, että se on todennäköisesti kudottu perinteisellä vaakakudontapuilla.


Tänään annoin tälle pienelle afgaanimatolle vesipesun ja kuvasin sitä samalla takapihan auringonpaisteessa.

Matto kuivumassa terassituolin selkänojaa vasten.


Matto on tarran mukaan alunperin ostettu Mäkelin Oy:n liikkeestä Erottajalta. Mäkelin on perustettu vuonna 1943. Tarra vaikuttaa fonttivalintansa puolesta olevan ehkä 80-luvulta. Maton iän ajoittamiseksi pitäisi tietää, minä vuosina liike sijaitsi Erottajalla.

Maton taustatiedot


Maton vahva, peräti karkea villakudos ja geometrinen kuviointi viittaa turkmeenien (turkoman) valmistamiin mattoihin. Turkmeenit ovat paimentolaisheimo, joka aikoinaan liikkui laajalla alueella Kaspianmereltä itään, nykyisen Turkmenistanin, Uzbekistanin, Kazakstanin, Kirgisian ja aina Kiinan Xinjiangin alueella asti. 1700-luvulla Ersari-turkmeeniheimon jäsenet asettuivat Pohjois-Afganistaniin. Venäjän määräävän aseman kasvaessa 1800-luvulla muut turkmeenien heimot muuttivat Persiaan, Afganistaniin ja Pakistaniin. Tästä syystä turkmeenimattoja valmistetaan hyvin laajalla alueella. Afganistanissa sen sijaan turmeenit asuvat hyvin kapealla alueella maan pohjoisosassa.


Turkmeenien matot jaetaan kuviointinsa perusteella kymmeniin ryhmiin mm. Bokhara/Bukhara, Yamood, Fil Poi ja Hatchlu -mattoihin.


Hankkimamme matto on Bukhara -matto. Kuvion nimi on Tek(k)e.


Afganistanissa on myös toinen mattoja valmistava paimentolaisheimo belutšit, joka asuu maan eteläosassa. Heidän mattonsa ovat väritykseltään hyvin vaihtelevia: osa myös hyvin tummasävyisiä.


#afgaanimatot #bukhara #helander

47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page