top of page
  • Writer's pictureKirsi Rotsten

Timo Sarpaneva i-sarjan pullo 2518 Iittala vs. Bo Borgström Åseda Glasbruk

60-luvulla pohjoismaisessa lasisuunnittelussa on todennäköisesti ollut tapana jonkun verran myös lainata ideoita muiden lasitehtaiden suunnittelijoilta. Mitenkään muuten ei ole selitettävissä monet yhdennäköisyydet. Tässä jälleen yksi "kuin kaksi marjaa" -löytö:Kuvassa vasemmalla Timo Sarpanevan (Iittala) pullo 2518, jonka suunnitteluvuosi on 1960. Pullon korkeus: 24,5 cm. Pulloa on valmistettu useissa väreissä. Materiaali on muottiin puhallettua verholasia. Poiketen Bo Borgsttömin pullosta, 2518:n ei kuulu korkkia.


Kuvassa oikealla on Bo Borgströmin (Åseda Glasbruk) pullo (tarkka suunnitteluvuosi ei ole tiedossa). Pullon korkeus korkin kanssa 23,5 senttiä ja ilman korkkia 10 cm. Poikkeamina Timo Sarpanevan pulloon Bo Borgströmin pullon pohja on paksumpaa lasia, materiaali on kirjavaa opaalilasia ja pullossa on korkki.


Timo Sarpaneva (1926 – 2005) oli kansainvälisesti arvostettu suomalainen muotoilija, taiteilija ja professori. Sarpanevan pullo kuuluu Iittalan i-sarjaan, johon Timo Sarpaneva suunnitteli yli 20 lasiesinettä, pulloja ja juomalaseja.


Tiedän Bo Hugo Roland Borgstömistä (1929-2015) hyvin vähän. Opiskeltuaan Tukholmassa (1947-51) hän perusti oman yrityksen "Svensk Form". Yritys toimi Viggbyholmissa. Vuonna1961 hän aloitti Åseda Glasbrukissa pääsuunnittelijana. Myöhemmin Bo on suunnittelut ainakin viskilaseja Iittalalle. Åsedassa Bon töitä ei yleensä ole signeerattu. Hänen nimensä on näkynyt vain tuotteen tarrassa (kuten myös yllä kuvassa).


Lähteet:


230 views0 comments
bottom of page