top of page
  • Writer's pictureKirsi Rotsten

Karkkilan Hammondit eli WLM Beat 4900 RPLA 55


Mitä sanotaan, kun aviomies soittaa innostuneena, että on ostanut paikalliselta kirppikseltä -tietysti puoleen hintaan- 70 kiloa painavan kotimaisen Hammond-urun? Silloin on hyvä hetki olla vain hetki ihan hiljaa...


Hyvin pian selvisi, ettei kyseessä ollut kuitenkaan mikä tahansa urku, sillä WLM Beat 4900 RPLA 55 oli aikoinaan karkkilalaisen WLM Organ Oy:n malliston lippulaivasoitin!


Lisäksi soittimen tunnistelaatta kertoi soittimen olevan WLM Organ -yrityksen alkupään tuotantoa.
Soitin osoittautui myös olevan täysin toimintakunnossa ja kaipasi vain hieman sisäänrakennetun leslie-kaiuttimen moottorin öljyämistä. Sen jälkeen alun kirskunta on muuttunut vain vienoksi vikinäksi. Täysin äänetön se ei ole vieläkään.


Urut pauhaavat muuten moitteettomasti, lähes esikuviensa veroisesti. Tässä hieman näytettä:

Kanttorin allekirjoitus - Weisselklenzenacht (Juurikivi) https://soundcloud.com/petri-rotsten/kanttorin-allekirjoitus/s-gyLoo #SoundCloudissaTaustatietoa WLM Beat 4900 RPLA 55:sta


Urussa on sisäänrakennettu Leslie-kaiutin, jonka nopeutta voidaan säätää (hidas/seis/nopea, kuten ulkoisissakin Leslie-laitteissa on tapana). Koskettimia on kummassakin sormiossa neljä oktaavia ja jalkiossa yksi. Liukutankorekistereitä eli äänikertoja on yläsormiolla yhdeksän, alasormiolla kuusi ja jalkiolla neljä. Yläsormiolle käytössä olevalla perkussionilla on 7 eri äänikertaa sekä perkussion pituuden portaaton säätö. Liukutankojen lisäksi tässä mallissa on seitsemän esiasetusta. Mallissa on myös kitaravahvistimista tuttu kuiva jousikailulaite. WLM-urkujen rytmikoneessa oli valittavissa bossa nova, beguine, rumba, jazz, jazz-valssi, 5/4-rytmi, beat, swing, rock ja tango. Beat-malleissa rytmilaite kytkeytyy päälle ja pois paisutinpolkimen yhteydessä olevasta jalkakytkimestä. Autochords-ominaisuus rytmittää alasormiolla soitettuja sointuja valitun rytmin mukaan. Tuolloin suurena pidetyn muistikapasiteetin (64 bittiä) ansiosta sama rytmikuvio toistui vasta 4 tahdin välein.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/WLM-Organ#viirinkirppis #WLM

789 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page